Winter Inspectie

De kerstdagen zijn in aantocht en dat kondigt tevens de start van het komende winterseizoen aan. Met koudere temperaturen is een betrouwbare auto extra belangrijk om veilig met het gezin op de weg te kunnen zijn. Ter voorbereiding op het koudere klimaat en de veranderende omstandigheden op de weg, brengen veel automobilisten hun voertuig naar de garage voor een wintercheck. Een gratis wintercheck is een extra stimulans om een werkplaatsafspraak te maken en daarom bieden veel garagebedrijven deze service aan.

Een wissel van zomer- naar winterbanden is een van de standaard werkzaamheden tijdens deze check. Winterbanden zorgen voor meer grip en stabiliteit in deze (vaak) koudere periode met regen, hagel en sneeuw. De bandenwissel is ook het perfecte moment om het luchtvering systeem te controleren. Zodra de wielen zijn gedemonteerd, kunt u gemakkelijk de staat van de luchtveerpoten, luchtbalgen en schokdempers controleren – als onderdeel van de winter check routine.

Wat moet u controleren?

Het is belangrijk om te controleren of alle componenten van het systeem nog in goede conditie zijn. Een gesprekje met de eigenaar kan al een mogelijk luchtvering probleem aan het licht brengen. U kunt vragen of de auto na een nachtje stilstaan 2,5 cm in hoogte is gezakt of soms op een hoek lager staat. Als uw klant dit heeft opgemerkt, dan in verdere inspectie noodzakelijk.

Net zoals met veel auto-onderdelen, heeft het weer invloed op werking en levensduur van de luchtvering componenten. Indien haarscheurtjes duidelijk zichtbaar zijn bij de winter check, is het verstandig om de klant te adviseren de luchtveren te laten vervangen. U kunt uw klant uitleggen dat bij koudere temperaturen het rubber van de luchtbalg wat harder en minder flexibel wordt. Zodra het verouderde rubber haarscheurtjes vertoont op het afrolvlak, kan de lagere buitentemperatuur ervoor zorgen dat de balg het laatste zetje krijgt, met autopech tot gevolg.

Een bestaande lekkage kan doorgaans worden getraceerd door de componenten in te sprayen met een water- en zeepoplossing. Ziet u bubbels verschijnen, dan weet u dat er een lekkage is. Blijf echter wel bedacht – niet alle lekkages laten zich zo makkelijk opsporen. Een lek kan zich ook bevinden onder de vouwrand van de luchtveer, die vaak niet zichtbaar is op standaard rijhoogte. Vergeet ook niet om de luchtveerpoten en schokdempers te controleren op olielekkage en overmatige roest.

Bekijk ook de conditie van de luchtinlaatslang van de compressor. De combinatie van een lage temperatuur en compressor vibraties kan ertoe leiden dat deze slang scheurt. Door de gescheurde slang kan dan vocht en vuil aangezogen worden in plaats van zuivere gefilterde lucht. Als dit te lang onopgemerkt blijft, kan dit grote gevolgen hebben voor de werking van het luchtvering systeem. Te veel vocht in het systeem zorgt voor oxidatie en problemen met het kleppenblok wanneer het vriest. Een haperend kleppenblok zorgt ervoor dat de auto niet meer kan nivelleren en zal tevens een foutcode op het dashboard produceren.

Resultaat

Gebruik maken van de wintercheck of bandenwissel om de luchtvering componenten te controleren is komt ten gunste van zowel de garage als de autobezitter. Door deze simpele controles uit te voeren, weet de klant zeker dat zijn voertuig veilig te besturen is en kan (dure) gevolgschade, zoals een uitgebrande compressor, worden vermeden.

Met deze check levert de werkplaats niet alleen geweldige klantenservice, het verhoogt ook de kans op extra werkplaatsomzet. Een defect luchtvering onderdeel moet meestal gerepareerd worden om het systeem goed te laten functioneren en een comfortabele en veilige rit te garanderen. Dus de volgende keer dat u een wintercheck uitvoert, controleer dan de luchtvering componenten ook!

Adres:
Docterskampstraat 1E/1F, 3
5222 AM ‘s-Hertogenbosch
Nederland

Werkdagen/openingstijden:
Ma – vr / 8:00 – 17:00 uur (CET)