Luchtveringscomponenten– Waarom vervanging per paar belangrijk is

De hoofdcomponenten van een luchtveringssysteem, de luchtveren en luchtveerpoten, zijn beide voorzien van een rubberen luchtbalg. Aangezien rubber een natuurproduct is en daardoor vatbaar voor slijtage, is de luchtbalg in de regel het eerste component dat verslijt. Na verloop van tijd droogt het rubber uit en zullen er haarscheurtjes ontstaan op de plek waar de balg tijdens de veerbeweging continue langs de rolzuiger afrolt. Bij een inspectie van het voertuig is het van belang om de luchtbalgen op deze haarscheurtjes te controleren en, indien aanwezig, te vervangen. Anders zullen de scheurtjes zich namelijk verder ontwikkelen tot een lekkage.

Normaal gesproken heeft een kwalitatief hoogwaardige luchtveer een levensduur van zes tot tien jaar. Invloeden van buitenaf zoals het klimaat, de wegomstandigheden, stof en zand zijn medebepalend voor het functioneren en de uiteindelijke levensduur van deze luchtveringscomponenten. Bovendien maken koude temperaturen het rubber stijver en minder flexibel terwijl warme omstandigheden het rubber sneller laten uitdrogen. Zowel warme als koude temperaturen kunnen een reeds versleten luchtbalg net het laatste zetje geven om te barsten.

De rubber kwaliteit is van onderscheidend belang voor de levensduur van het product. Echter ook andere componenten zoals de krimpringen, de O-ringen en het zuigermateriaal spelen hierin een belangrijke rol. Hoewel sommige goedkope aftermarket luchtbalgen er op het eerste gezicht identiek uitzien als het originele onderdeel, kunnen de verschillen behoorlijk groot zijn! Concessies zoals het gebruik van inferieur rubber, onderdelen van lagere kwaliteit en/of consolidatie in het zuigerontwerp kunnen resulteren in een lagere barst druk, verminderd dempingscomfort, complexere montage of hogere NVH-waarden (geluid (Noise), trillingen (Vibration) en hardheid (Harshness)). Arnott wil een veilige rit garanderen met duurzame producten en maakt daarom gebruik van de hoogste kwaliteit rubber (Continental ContiTech) en andere Tier 1 componenten voor het produceren van hun luchtveren en veerpoten.

Wanneer een luchtveer/veerpoot uiteindelijk versleten is, dan wordt vervanging per paar sterk aangeraden. Zelfs als de lekkage zich slechts op één hoek van de auto voordoet, is het toch aan te raden om tegelijk ook de andere kant te vervangen. Het rubber van de luchtveer/veerpoot aan de andere kant is hoogstwaarschijnlijk ook blootgesteld aan dezelfde weg- en weersomstandigheden als de defecte kant en heeft daarom dezelfde slijtage ondergaan. De kans is dus groot dat de luchtveer/veerpoot die niet defect is in de nabije toekomst soortgelijke problemen gaat vertonen als deze niet vervangen wordt.

Het vervangen per paar wordt standaard geadviseerd bij conventionele schokdempers en spiraalveren, om een verschil in demping efficiëntie op dezelfde as te voorkomen. Dit verschil in dempingsfunctionaliteit geldt ook voor luchtveerpoten. Als ze niet per paar worden vervangen, zal dit het weggedrag en de stabiliteit aantasten. Dit kan leiden tot onvoorspelbaar voertuiggedrag en gevaarlijke situaties.

Hoewel vervanging per paar niet verplicht is voor de meeste Arnott-onderdelen, wordt het toch sterk aanbevolen. Het zorgt niet alleen voor een veilige, comfortabele rit, maar voorkomt waarschijnlijk ook een extra bezoek aan de werkplaats.

Adres:
Docterskampstraat 1E/1F, 3
5222 AM ‘s-Hertogenbosch
Nederland

Werkdagen/openingstijden:
Ma – vr / 8:00 – 17:00 uur (CET)